Turizm sektöründe tartışma bitmiyor
Köşe Yazısı - 25 Mart 2005, Cuma

Profesyonel Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB), "Bu kurslar açılırsa kokartlarımızı Bakanlığa iade ederiz" şeklinde oldukça sert bir açıklama yapmasına neden olan son gelişmeler şöyle.
Yeni bakanımız Sayın Koç’un Erkan Mumcu’dan boşalan koltuğa oturduğu ilk gün olan 21 Şubat Tarihinde, TUREB Ankara’da meslek yasası isteğiyle bir gösteri düzenlemişti. Amaçları Rehberlik mesleği ile ilgili çözüm bekleyen eğitim, disiplin, çalışma koşulları, kaçak rehberlik, etik ilkeler, sosyal haklar gibi birçok konuya dikkat çekmekti.
% 50’den fazla bir bölümü yıl içinde 1 ile 150 gün arası iş yapabilen (ekonomik şartların zorlaşmasıyla bu oranın gittikçe büyüdüğü söyleniyor), hali hazırda Türkiye genelinde 9 Bin kişi olan Profesyonel Turist Rehberleri, büyük bir iş potansiyeli varmış da rehber eksiği yaşanıyormuş gibi bir izlenim yaratılmasından son derece rahatsız olmuşlar.
Hani tarihi camilerin etrafında üzeri kubbelerle örtülü, kemerli sütunlar vardır, “Revak” diye adlandırılan. Bu kemerler iki sütun arasında ters U şeklinde durur, yer çekimine inatla. Üst üste konan bu devasa taşların, arası açık iki sütun üzerinde durmasını sağlayan, en üstte, tam ortada duran tek bir taştır. Taş ustaları buna “Kilit Taşı” derler. Tüm bu muhteşem kubbeler dizisinin ayakta kalmasını sağlayan, işte bu kilit taşıdır.
Turist Rehberliği konusu, bizim gibi çok kültürlü ve uluslararası imaj sorunu olan ülkeler açısından çok önemli bir konu.
36 yaşında ve hayatında sadece bir tatil köyünde deve görmüş olmama rağmen, hala bazı Hollywood filmlerinde fesli ve develi sahneler görmekten sıkıntı duyan biri olarak, ülke tanıtımında zincirin en son ve en küçük halkası olmasına rağmen, bir Turist Rehberinin ülke tanıtımında kilit taşı olduğunu düşünüyorum.
Bu yüzden de üniversitelerde turizm eğitimi almış, yıllarca eğitim görmüş, yabancı dile son derece hakim kişilerin bu mesleği yasalarla düzenlenmiş olarak profesyonelce yapması gerektiğini, 1 ay gibi bir süre eğitim alarak coğrafi, tarihi ve sanatsal açıdan Türkiye bilgisine vakıf, tanıtım neferleri yetiştirilemeyeceğine inanıyorum.
Gençlerin bu kadar kısa sürede meslek sahibi olabileceklerine inandırılması, hem onlara, hem de yıllarını bu işe vermiş kişilere haksızlık.
İcraat olarak bakıldığında, bakanlığın istihdam yaratmak için yaptığı bir hamle gibi gözükse de, gerçekte hiç de fazla olmayan iş yapabilme potansiyelli bir alana, umutlu insanlar yığmaktan öte gidemeyecek bir hamle.
9975 kez okunmuş Şahnur Karaağaç

Yorumlar

Unknow 25 Mart 2005, Cuma
Turizm rehberliği mesleğinin çok ciddi bir meslek dalı olduğunu düşünüyorum, gerek Türkiye için grekse tüm ülkeler için. Bu yüzden bakanlığın açmış olduğu rehberlik kurslarının iyi bir rehber yetiştirilmesi için yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu mesleğin üniversite düzeyinde eğitime tabi tutulması ve hatta iki yıllık sürenin bile yetersiz olduğunu düşünüyorum. Rehber olmak isteyen arkadaşlarımızında kesinlikle üniversite okumalrını tavsiye ediyorum. Ülke tanıtımı için önemli bir konumda olan rehberlik mesleğinin hafife alınmaması gerekir. saygılar...

Osman Özbuldu 3 Nisan 2005, Pazar
Turizm rehberliği bir meslek olmaktan çok fazla öneme sahiptir.sadece ekonomik değerlendirmelerle yorumlamak ,Rehberlerin işlerini yaparken ülke yararına ortaya koydukları performanslar düşünülünce ,haksızlık yapmış oluruz. Her bir rehber bir imaj mühendisi titizliği ile çalışarak ülkenin tanıtımında öncül hizmetler vermektedir.Rehberlerin egitimi kapsamlı programlarla desteklenmelidir ve zaten , 2 ve 4 yıllık rehberlik egitimi veren yüksek okullarımız vardır.pek çok rehber sosyal güvenikten yoksun ve özlük haklarını alamamaktadır.Sorunların çözümüne yardımcı olacak meslek yasasıyla ilgili çalışmalar sonuçlandırılmamıştır. Bu çelişki ,sorun olarak durmaktadır. kurs açma anlayışı sorunu ağırlaştırmaktadır.ülkemizde kokart almış 9000 i aşkın rehber yeterince değerlendirilmemişken yeni kurslar hangi amaça hizmet edecektir.saygılar,
Antalya Rehberler Odası Bşk.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.