Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir
Köşe Yazısı - 5 Ekim 2011, Çarşamba

İletişimci dostlarımla bu kez de, katıldığım "Sürdürülebilir Marka Şehir:İzmir" toplantısına ait notlarımı ve görsellerimi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum...
Sevgiler
Belgin Usanmaz
Sürdürülebilir Marka Şehir:İzmir
04 Ekim 2011 Swissotel-İzmir
Siemens sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri ile GfK Türkiye tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Marka Şehirler Geleceğe Hazırlanıyor” toplantısı, 4 Ekim’de İzmir Swissotel Grand Efes’de gerçekleştirildi.
“Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir” toplantısı, başta İzmir Valisi Sayın Mustafa Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu olmak üzere şehrin kamu, sanayi ve ticaret dünyasından önemli isimlerini bir araya getirdi.
“Sürdürülebilir Marka Şehirler Geleceğe Hazırlanıyor” toplantılarının amacı, çevreye ve dünya ekonomisine katkıda bulunan, enerjiyi verimli kullanan, ekolojik uyum ve yaşam kalitesinin artırılması için çalışan şehirleri yaygınlaştırmak olarak belirlenmiş. “Geleceğimizi Konuşmak İçin Toplanıyoruz“ sloganıyla geçmişin ve bugünün marka şehri statüsü ile gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Marka Şehir” toplantısının İlk’i Şubat ayında Gaziantep’te gerçekleştirilmişti.


İzmir'i yeniden tasarlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu, "İç körfezi İzmirliler için bir gösteri mekanı olarak, Mavişehir'den Narlıdere'ye kadar uzanan sahil bandını da bir yaşam alanı olarak yeniden tasarlayacağız. Ayrıca kentin yamaçlarında nitelikli bir tasarımla kent terasları oluşturacağız. Sürdürülebilir kent İzmir hedefimizin tam odak noktasında ise 'yüzülebilir nitelikte bir deniz'i hedefleyen Büyük Körfez Projesi yatıyor. Kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Kentsel atıkları bir zararlı madde gibi bertaraf etmek yerine, bu atıkları bir kaynak olarak değerlendirerek ekonomiye yeniden kazandırmak için projelerimizi hazırladık. Dünyadaki en son teknolojiye göre çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki tek engel, uygun bir yerin bulunamaması. Umuyorum bu sorunu da en kısa süre içinde aşarız" şeklinde konuştu.
Vali Cahit Kıraç ise dünyanın enerji ihtiyacının 2040 yılında yüzde 40 artacağını belirterek, "Küresel ısınma ve enerji kaynaklarının giderek tükenmesi, en büyük tehditlerden biridir. Küresel ısınmanın önüne geçme konusunda çalışan şirketler için İzmir gibi yenilikçi ve yaratıcı bir kent çok önemlidir. Bio enerji kaynakları ve ürünleri yatırımları bir fırsattır. Uzmanlar küresel enerji sıkıntısı içinde yeni bir inovasyon fırsatından yararlanmalıdırlar. İzmir'in doğal ve kültürel kaynaklarına yeni yatırımlar yapılmalıdır. İzmir, altyapı olanakları, gelişmiş sanayi ve sürdürebilir kalkınma potansiyeline sahiptir. Yerel yönetimler başta olmak üzere herkese büyük görevler düşüyor. İzmir'e hep birlikte sahip çıkalım" dedi.
Kıraç, Expo 2020’ye 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar- sağlık ana teması’ ile ev sahipliği yapmaya hazırlandığını dile getirdi.

İzmir’in geleceğe dönük hazırlık ve planlamaları, şehrin daha modern ve yaşanabilir hale gelmesi gibi önemli konuların masaya yatırıldığı toplantıda, Siemens Londra’dan Kevin Worster Siemens’in dünyada hayata geçirdiği Sürdürülebilir Şehir uygulamalarından örnekler verirken, New York Belediye Başkanı Danışmanı ve Londra Belediye Başkanı Eski Danışmanı Martin Powell Londra’da başarıyla uygulanan çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
Powell, 2012 yılında Londra da gerçekleştirilecek olan Olimpiyat oyunlarında mevcut karbon salınımının 2 kat artacağı düşünülerek, birkaç yıl öncesinden Londra da karbon oranın düşük ve yüksek alanlarının tespiti yapılarak çeşitli projeler başlatıldığını belirtti.
Bu kapsamda kamu binalarında enerji azaltımına gidiliğini,
ısı yalıtımına yönelik binalarda yeni yapılanmalar planlandığını,
ulaşımın bisiklet ile sağlanmasında halka çeşitli fırsat ve kolaylıkların sunulduğunu,
en çok karbon ürettiği tespitinde bulunulan taksilerin sayılarının azaltıldığını,
yol kenarlarına elektrikli araç kullanımına yönlendiren şarj cihazlarının takıldığını, ağaçlandırma alanları belirlendiğini, ışıklandırmanın daha verimli olmasına yönelik mevcut sistemin tamamen değiştirildiğini
ve en önemlisi tüm bu uygulamalarda merkez ve yerel yönetimin işbirliği yaptığını ve özel sektörün büyük destek sağlayacak vergi ve teşviklerle sistemi aktive ettiğine yönelik çalışmaları görsel efektlerle katılımcılarla paylaştı.
GfK Türkiye tarafından İzmir’in bir marka şehir olma yolunda hangi konumda olduğu ve ne gibi yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu saptamak için hazırlanan araştırmanın sonuçları GfK Türkiye Yönetici Ortağı Elçin Üner tarafından katılımcılarla paylaşıldı ve enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve atık yönetiminin öne çıkan konular olduğu vurgulandı.
Konferans notlarını düzenleyen: Belgin USANMAZ
belginusanmaz@gmail.com
Halklailiskiler.com.tr
5392 kez okunmuş Belgin Usanmaz
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.