PR Eşit Değildir Medya İlişkileri / Kısa egzersiz ve e-pr
Köşe Yazısı - 23 Eylül 2006, Cumartesi

Medya ilişkileri PR`ın önemli bacaklarından biri olarak yerini alıyor. Ancak, PR’ın sadece medya ilişkileri demek olmadığını zaman zaman gerek bu köşede gerekse üniversitedeki dersler ve sohbet buluşmalarında ısrarla dile getiriyorum. Bu noktadaki yaklaşımımı "Pr Nedir? Ne değildir" başlıklı yazımda detaylı olarak işlemiştim.
Şimdi egzersizimize başlayalım. Gençlerin son dönemde dillerine doladıkları iki marka: Diesel ve Taps... İkisinin medyadaki görünürlüğü nedir? Reklam harcamaları nedir? Diesel giyim markası, Taps ise önce Nişantaşı`ndaki bira odaklı mekan ve şimdi dört bir yanda bulabileceğiniz bira markası olarak bilinirliği ve istenilirliği kendi alanlarında en yüksek iki marka...
PR`ın orkestranın şefi olduğu tanımından yola çıkarak... Her iki markanın satış noktaları ve mekan düzenlemelerinden, çalışanlarının kıyafetine marka vaadine uygun söylem ve davranışlarına, yaratıcı yeni mecralar ve dergi ağırlıklı yürütülen reklam çalışmalarından ağırlama / satış sırasındaki "genius" uygulamalarına, lobi faaliyetlerinden doğrudan pazarlamaya, paketleme ve teşhir farklılıklarından Internet ve Word of Mouth uygulamalarındaki zenginliğe kadar geniş bir gözlükle bu iki markayı masaya yatırdığımızda aslında anlatmak istediklerimizi buluyoruz. Tüm bu çalışmaların iyi hazırlanmış bir strateji doğrultusunda ve bütünlük içinde gerçekleştiğini anlamak zaten gözlemin en kolay yanı.
Böyle örnek verebileceğiniz markalar var mı? Bu markalarla ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Özellikle iletişim orkestrasının uyumu ve yönetimleri ile ilgili görüşlerinizi paylaşın lütfen. Benim aklıma gelen birkaç isim daha Starbucks, Red Bull, özel ilgiyi hak eden I-POD, Virgin,....
Şimdi pencereyi biraz genişletelim. . www.80630.com, www.yonja.com, www.ruax.net... Bu sitelere uzaksanız acele edin yoksa zamanı yakalayamıyorsunuz demek olacak. Özelikle www.ruax.net Ve bu sitenin orjinali www.secondlife.com Sanal bir yaşam. Gerçek bir sanal dünya. Şu anda hayatınızda olamadığınız her şeyi orada olabilir, yapamadığınız her şeyi orada yapabilirsiniz. Yeni evlilikler, iş sözleşmeleri, çocuklar, alışveriş vs. Bugün bir BMW X5 sahibi olamayabilirsiniz ama secondlife.com`da olabilirsiniz. Sanal yaşam ile gerçek yaşam o kadar yakınlaşıyor ki bu iki sitede, gerçek hayatta kazanılan para sanal yaşamda iyi bir hayat sahibi olabilmek için harcanıyor. Secondlife.com`da 24 saatte harcanan toplam para 350 bin dolar civarında. Mesela şimdiki hayatınızda Diesel kotunuz olmayabilir ama sanal dünyada 2 dolar karşılığı diesel kot giyerek algılamanızı etkileyebilirsiniz. Ya da 65 dolara X5 sahibi olabilirsiniz. İletişimcilerin mutlaka gezmesi ve anlamaya çalışması gereken bir dünya.
PR`ı salt iki haber ve bir röportaj olarak değerlendirenlerin "gerçek" hayattan ne kadar uzak olduklarını gösteren bir başka küçük örnek olarak da değerlendirilebilir.
7443 kez okunmuş Aret Vartanyan
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.