Dersimiz Dijital İletişim / Dijital PR...
Köşe Yazısı - 15 Ekim 2007, Pazartesi

Bu yazıda yapacağımız girişin ardından yaklaşık 9-10 yazı Dijital Communication ve güçlü bir alt başlık olarak Digital PR konusundaki temel bilgileri, en son gelişmeleri ve geleceğini burada masaya yatıracağız. Mobilthink’in elde ettiği bulguları da sizlerle paylaşırken, sizlerin yazı, yorum ve önerileri bu bilgi paylaşımını daha da güçlendirecek.
Hayatımız Sanallaşıyor
Çok iddialı bir ara başlık olabilir. Ama son yıllarda Internet’in hayatımıza girişi, günlük hayatımızda zamandan aldığı pay ve kattığı işlevler giderek artıyor. Bugün bankacılık işlemleri, alışveriş gibi alanlardan eğlence, community / arkadaşlık, bahis, oyun Sanal dünyada sosyalleşen bir nesil... En somut örnek İtalya’da bir baba gerçek hayattaki çocuklarının okul taksidini ödemeyi ihmal ederken, Second Life oyunundaki sanal hayatında sahip oldukları çocukların sanal okul taksitlerini ödemeyi aksatmıyor. Bu yuzden de eşinden boşanıyor. Birçok marka Second Life’da var oluyor. Ve fiziki paranın kazanıldığı bir sanal iş dünyası doğuyor. İnsanlar o dünyada Diesel kot giyebilmek, Ford otomobil kullanmak, Rixos’ta konaklamak için para ödüyor. Diğer yanda Facebook, Yonja, Linkedin gibi sitelerde communityler oluşuyor, sosyal ortamlar paylaşılıyor. Bir tek sitede onlarca, yüzlerce farklı gruba, onbinlerce farklı hedef kitle modüllerine ulaşılıyor. Youtube geleceğin sanal medyasının simgesine dönüşüyor. Gazeteler, dergiler internetten okunurken, kitaplar cep telefonlarımıza giriyor. Mobile olanaklar cep telefonlarımızı günlük hayatımızın odağına oturtuyor.
Biraz düşündüğümüzde fiziksel dünyanın sanal dünyayla nasıl iç içe geçtiğini her birimiz kendi hayatlarımızdan örneklerle görebiliyoruz. Peki bu durumda markalara, iletişim profesyonellerine, medya kuruluşlarına nasıl bir yol haritası çıkıyor.
Dijital İletişim
İleriki yazılarda üzerinde duracağımız gibi dijital dünya birçok şeyi kökünden değiştiriyor. Neredeyse bireyselleşen bir medyadan bahsederken, aynı zamanda hedefi doğrudan vuracak bir fırsattan söz ediyoruz. Sağlık kontrollerinden eğitime, ticaretten yönetime zamanın ve mekanın ortadan kalktığı bir dünyada iletişim...
İletişim dünyası da bu değişime ayak uyduruyor. Gelecek yazılarda farklı başlıklar altında iletişim dünyasında yaşanan değişimi ve günlük uygulamaları somut örneklerle bu sayfalara taşıyacağız.
Konunun sektörel arenada nasıl bir tartışmaya yol açtığını ve bu konuda nasıl bir karşılıklı fikir bombardımanının yaşandığını sadece birkaç dakika prnews.com, adage.com, prweek.co.uk, gibi sitelerde gezinerek görmek mümkün. Hemen uyaralım zamanı kaçırıyormuş gibi bir telaşa kapılabilirsiniz. İyi haber, henüz geç değil ama geç kalınmasına az kaldı.
Bugüne kadar okuduklarım ve yaptığım çalışmalardan gördüğüm ve kendime çıkardığım ilk büyük ders: İletişim dünyasının geleceğinde varolmak için ya dijital çağa ayak uydur, ya da başka bir sektöre yönel. Mesela organik tarım.
Digital İletişim ve özellikle dijital PR konusunu tartışmaya, konuşmaya gelecek yazıdan itibaren başlıyoruz. Uzun bir sürede başka konulara geçemeyeceğiz gibi duruyor.
7535 kez okunmuş Aret Vartanyan

Yorumlar

mehmet kokten 23 Ekim 2007, Salı
halkla ilişkiler yerinde sayan durağan bir sektör ve her zaman gelişmelere açıktır. yaşamımızın çoğu digital olması ve halkla ilişkilerin de digital olması normaldır.

Serkan 10 Ocak 2008, Perşembe
Evet nedense teknoloji ile bukadar iç içe yaşamak bize cazip gelirkenn diğer tarafdan bunu götürülerini hiç düşünmeyiz. İşte ben bu madurlardan biriyim. Bu digital sistemler beni işmden etti ve benim gibi bu konuda yüzlerce insan teknolojiden nasibini alıyor ve işsiz kalıyor. Nerde kaldı duygusal emeğimiz nerde kaldı şirketlerin günlerce verdiği işn sew sahip çık seminerleri?Biz bu öğretileri dinlerken sonra bir anda maliyet düşecek şirket kazancak ve işçii kovulacak işte teknoloji bu işde son bu beklenen son. Saygılar...

Hüseyin Güneş 22 Ocak 2008, Salı
Sn. Aret vartanyan çok güzel bir konuya değinmişsin ayrıca makalelerinde çok güzel keyifle okuyorum.Bizleri aydınlattığın için teşekkürederim.

sinemre 24 Ocak 2008, Perşembe
bence sonuna kadar haklısınız. fakat bu kdr sanal hale gelmek iletişim sektörünü bi yandan da öldürmüyormu düşünmek lazım???

Mete AYDIN 5 Şubat 2008, Salı
bir arkadasımız teknoloji yuzunden işinden olmuş diğer bir arkadasımız halkla ilişkilerin durağanlıgından soz etmıs bende bunları okumusum hemde teknolojının tavan yaptıgı bir sistemle internetle. Peki ya bir gun windows bızım " gonderme" dıye basıp gectıgımız hata raporunu gercekten gondermezse ? O zaman second life mı son bulur, gercek hayatımız mı ? Sokakta gordugunde selam vermezken facebookta can cıger olanlar acaba yıne uzaklasırmı bırbırınden ? Arkadasının camının altında bagırmak mı daha ıyıdr msnden tıtresım gondermek mı ? En guzelı galıba bunları gormezden gelmek cok goze batanında fişini çekmek aksi halde heran fişimiz çekileblir...

Mualla K. 7 Ekim 2008, Salı
Aslında sanırım Halkla İlişkiler sektörü artık Türkiye´de sanal mecraya kaymaya başladı biraz. En azından bu işi profesyonelce yapmaya başlayan çözüm ortakları ya da partnerler kendini göstermeye başladı gibi. PR 2.0 kavramının da artık daha sık tekrarlanır olması bu işte etkili sanırım.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.